Dit jaar bestaat het Haagse Promenade Hotel maar liefst 50 jaar. Samen met jou zullen we in de loop van dit jaar in de historie van ons hotel duiken. Zo wekken we het befaamde Promenade-krantje ieder kwartaal in 2021 opnieuw tot leven en zullen er gedurende het gehele jaar diverse jubileumacties plaatsvinden. Vanaf april zal er in het hotel ook een publiek toegankelijke expositie starten met beelden uit het Haagse stadsarchief.

Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je de tweede editie van de Promenade krant:
Promenade krant 2 

Promenade Hotel door de jaren heen 

Wat er voorafging aan het Promenade Hotel

De historie van het hotel begint in 1813 wanneer een klein jachthuis van Koning Willem I genaamd Klein Zorgvliet wordt opgericht aan de Scheveningseweg. In 1828 wordt het jachthuis eigendom van Adam Schmidt die het de naam Buitenlust geeft. Er wordt een vergunning aangevraagd voor de oprichting van een 'paviljoen' om 'ververschingen' te verkopen halverwege de Scheveningseweg. Het was alleen geopend bij gunstig weer op zondag tussen 13.00 en 15.00 uur. Buitenlust wordt in 1838 eigendom van Koning Willem II en hij geeft het de naam Sorghvliet/Klein Zorgvliet.

In 1850, na verkocht te zijn uit de boedel van de koning, wordt Klein Zorgvliet een woonhuis. In de jaren ’70 woonden er onder andere de schrijfster mevrouw A.L.G. Bosboom-Toussaint en haar man, de kunstschilder Bosboom. In haar roman ‘Majoor Frans’ geeft mevrouw Bosboom de volgende beschrijving van Klein Zorgvliet: “Het was geen hotel garni, waar men meubels en bediening vindt, als men er intrekt. Het was zowel ongemeubeld als onbewoond en moest van alles worden voorzien, wilde men er enigzins op zijn gemak zijn.” De laatste bewoner is de stichter van het huidige Van Stolkpark, Thomas van Stolk.

In 1876 wordt Klein Zorgvliet verkocht aan architect-ingenieur L.A. Brouwer. Hij opent hier Hôtel de la Promenade, dat steeds verder uitgebreid wordt. Uit kranten van deze periode blijkt dat het plan was om het hotel uit te breiden met 20 kamers en een eetzaal. Er werd geschreven “Het was zeker een goede gedachte die open plek te bebouwen, waardoor de Scheveninscheweg weer een schoonen gevel rijker wordt.” Het terras, waar bezoekers na een wandeling in de Bosjes onder het lover van de kastanjebomen kunnen genieten van een kop koffie, is drukbezocht. ‘s Zondags was het een zeer gemengd publiek, maar op weekdagen zeer deftig en gestingeerd.

Er wordt in 1905 een ontwerp gemaakt voor een nieuw hotel op de plaats van het huidige Promenade Hotel. Het zou Cargenie Hotel gaan heten en voorzien worden van overdekte terrassen, drie salles de manger, een café-restaurant, een entresol, een rez de chaussée en een souterrain.
Het nieuwe hotel zag eruit als een sprookjeskasteel, maar het werd nimmer gebouwd. Het zou tot 1965 duren, voordat met de uitvoering van een nieuw hotelplan werd begonnen – het Promenade Hotel.

Een citaat uit ‘Het Vaderlands’ van 1927 geeft goed de sfeer weer op dit punt in die jaren: “Bij donkere maan keerde het echtpaar Bosboom, doorgaans door de gastheer uitgeleide gedaan uit de naburige Villa Erica naar Klein Zorgvliet terug, terwijl men schertste over de gevaren aan zulk een tocht verbonden. Wat is alles op die plek, die wij ‘ons gebied’ noemden, nu anders geworden! Een deftig hotel, het Hotel de La Promenade, is er verrezen, waarvan de schitterende gasverlichting alle lantarentjes overbodig maakt.”

Hôtel de la Promenade wordt tijdens de oorlog van 1940-1944 belegerd door Duitse militairen. De Scheveningse bosjes zijn inmiddels gekapt voor het verkrijgen van schootveld. De rest van de bomen in de omgeving worden gekapt en tijdens de hongerwinter gebruikt als brandhout. Tussen de Waterpartij en de Scheveningseweg werden tankversperringen (asperges) aangelegd.

In 1946 blijft het pand kaal en uitgewoond achter en wordt het gesloopt. Naast het oude hotel wordt horeca opgepakt in villa Boschhoek. Bosjes en bomen worden in 1947 herplant door schoolkinderen onder leiding van de gemeentelijke plantsoenendienst.

Promenade Hotel

In 1968 start de bouw van het Promenade Hotel. Het hotel wordt gebouwd door bekende Hagenaar Bertus Meijer naar ontwerp van de architect P. Zanstra en is architectonisch een kenmerkend gebouw voor die tijd. Robuust en stevig, veel beton en rechte lijnen. Op 9 juli 1970 wordt het hoogste punt van de bouw bereikt. De bouw inclusief inrichting kostte tussen de 10 en 12 miljoen gulden. Bertus Meijer zei ooit dat de enige reden om het hotel te bouwen was dat hij ruimte nodig had om zijn schilderijen en kunstwerken op te hangen en te delen met zijn ‘vrinden’. Met de kunstcollectie heeft het hotel later in 1997 in het Guiness Book of Records gestaan.

Op 11 januari 1971 openen de deuren van het Promenade Hotel officieel. De bouw inclusief inrichting heeft tussen de 10 en 12 miljoen gulden gekost. Het hotel beschikt over 94 kamers en 4 suites met de hoogst mogelijke privacy en comfort. De kamers worden omschreven als goed modern ingericht, rustig en zakelijk. Het enige gebouw dat boven vanuit het Promenade Hotel in de wijde omtrek te zien is, is het oude KLM-gebouw met het groen koperen dak. Verder enkel natuur en sierlijke lichtjes van het viaduct. Het maakt de indruk van buiten te logeren. De kamers zijn voorzien van een Captain Service Bar, waarmee de gast zichzelf van dranken en ijs kan voorzien zonder tussenkomst van kamerbediening. Dit was uniek voor die tijd.

Dineren bij restaurant La Cigogne was een volmaakt besluit van de dag. Het biedt uitgebreide menumogelijkheden aan gasten die het avondtuurlijke gebied van spijs en wijn op hun gemak willen verkennen. Daarnaast is de Couperus bar het trefpunt van Den Haag en biedt het Café-terras een prachtig uitzicht over één van de levendigste kruispunten van de stad. De Panorama Room is een eigentijds plate-service restaurant, waar men snel, smakelijk en tegen een aantrekkelijke prijs kan eten. De naam ontleent zich aan de sterk vergrote gravure van hoe Den Haag er in 1730 uit heeft moeten zien, welke de wand bestrijkt.

Later wordt Bistro Flaneur toegevoegd in het souterrain. Het is de ideale entourage voor een intiem diner bij kaarslicht of een hapje met een drankje, tot na middernacht. Een eigen bar, open keuken en aparte buiteningang accentueren nog het speciale karakter.

Vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid van het hotel is er veel belangstelling voor recepties, banketten en vergaderingen. De grootste vergaderzaal, de Residentiezaal, is geschikt voor recepties tot 500 personen. De Kleyne Zaal is gelegen in het souterrain van het hotel en heeft een capaciteit tot 40 personen.

Salon Elvira geeft zowel dames als heren een volledige haarverzorging en verkoopt ook cosmetische artikelen. De Garderobe, later de Shop genoemd, verkoopt kranten en tijdschriften, maar daarnaast ook juwelen, lederwaren, sigaren en porselein.

In 1984 wordt de Statenzaal met ruimte voor 80 personen nieuw toegevoegd aan het hotel. Later volgen de Oranjezaal en de Parkzaal.

Sinds 1988 verzorgt het Promenade Hotel exclusief de catering in het Catshuis, voor politieke kopstukken als Helmut Kohl, Margaret Thatcher, George Bush en Nelson Mandela.

Om weer aan te sluiten bij de top wordt naar besluit van eigenaresse Maya Meijer-Bergmans in 1994 een gefaseerde renovatie te starten. Afhankelijk van de resultaten wordt de renovatie voortgezet. In de eerste fase wordt het oudbollig ogende bistro Flaneur verbouwd tot het trendy restaurant Trattoria dell'Arte. Het Italiaanse concept is een schot in de roos. 80 tot 90 procent van de restaurantgasten komt van buitenaf.

De kamers op de 4 e en 5e etage worden in 1995 van ouderwets en met een sobere kleurstelling gerenoveerd tot kamers met vrolijke kleuren. De overige verdiepingen volgen later en een 150m2 grote ‘Prominenital Suite’, krijgt vorm voor prominente gasten, zoals staatshoofden. Daarnaast krijgen ook de zalen een nieuw aanzien.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Promenade hotel, onthult Premier Wim Kok op 17 april 1996, een borstbeeld van de oprichter van het hotel, Bertus Meijer. De VVD-voormannen Hans Wiegel, Ed Nijpels en Hans Dijkstal openen elk een ‘vernieuwd onderdeel’ van het Promenade Hotel.

In 1997 wordt ook Crowne Plaza toegevoegd als brand. Een wereldwijd opererende partner; die beschikt over een sterk reserveringssysteem, sales en marketingprogramma en uitstekend imago.

Tegelijkertijd worden de fitness- en saunafaciliteiten aan het hotel onder het motto 'een gezonde geest in een gezond lijf'. De gehele kunstcollectie van het hotel is behouden in het hotel zelf en wordt vermeld in het Guinness Book of Records als ‘het hotel met de grootste kunstcollectie ter wereld’.

De Couperus krijgt in 1998 een heel nieuw en eigentijds jasje; een sigarenhoek, open haard, comfortabele zitjes en huiselijke gezelligheid. De lounge krijgt een metamorfose en het nieuwe restaurant ‘Brasserie Promenade’ opent met een vlotte vijfsterrenservice en een keuken op topniveau. The Gallery, een nieuwe vergaderruimte, volgt als antwoord op de vraag naar stijlvolle banquetruimte.

Met de onthulling van een plaquette door de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen, wordt het volbrengen van de renovatie in stijl bezegeld.

In 2008 wordt het hotel overgenomen door de Nederlandse keten Apollo Hotels & Resorts.

Om het hotel verder uit te breiden, werd in 2012 gekozen om een extra vleugel toe te voegen; namelijk de ‘Apollo vleugel’. Hierdoor werden er maar liefst 75 hotelkamers toegevoegd. In samenwerking met het Architectenbureau Van Manen uit Noordwijk werd er voor de kamers in de Apollo vleugel gekozen voor een warme en royale uitstraling. De hotelkamers werden daarom ook ingericht met donkere en ’zware’ meubels in combinatie met de zogenoemde ‘’Royal Blue’’ kleuren.

Naast de extra kamers werd ook de Promenade Healthclub & Spa toegevoegd in het souterrain. De kleurencombinatie in de wellness werd met zorg uitgekozen; zo werd de witte kleur gekozen voor een gevoel van luxe, en gaven de veelgebruikte bruintinten voor een stijlvolle en warme uitstraling, waardoor gasten helemaal tot rust konden komen. Met een totale oppervlakte van 900m2, met diverse sauna’s, een verwarmd zwembad en een uitgebreide fitnessruimte, waren alle faciliteiten voor ontspanning en inspanning aanwezig.

In 2016 wordt de Promenade Healthclub & Spa in eigen beheer genomen.

De originele vleugel van het hotel, de ‘Promenade vleugel’ wordt in 2017 gerenoveerd. De vleugel heeft na de renovatie 99 geheel vernieuwde kamers. Voor deze kamers is gekozen om de natuur van buiten naar binnen te halen. De kamers hebben lichte kleuren en er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en zelfs de vosjes en vogeltjes uit het van Stolkpark zijn in onze kamers terug te vinden. Tenslotte is er gekozen voor een raampartij van de vloer tot aan het plafond waardoor het prachtige uitzicht van het groene Van Stolkpark en het Statenkwartier wordt benut. Naast de kamers zijn ook drie van de vergaderzalen compleet gerenoveerd. Hierbij heeft duurzaamheid een grote rol gespeelt. De tapijttegels zijn bijvoorbeeld geproduceerd van oude visnetten.

Daarnaast zijn ontwikkelingen op gebied van techniek ook van groot belang voor conferenties en evenementen. Er is dan ook gekozen om als eerste hotel ter wereld de Sony 4K laserprojectie te introduceren in onze grootste vergaderzaal. Met oogstrelende beelden, 4 keer zo scherp als High Definition projecteert de 4K laser haarscherpe beelden om bedrijven, producten of services letterlijk in de spotlight te plaatsen. Daarnaast is er een Bose geluidsinstallatie toegevoegd om in optimale spraakverstaanbaarheid te voorzien.

In 2018 werd Apollo Hotels, waar het hotel ook onderdeel van is, overgenomen door de Fattal Hotel Group; een van de snelst groeiende hotelketens van Europa, en werd de internationale focus van het hotel nog verder vergroot. Daarnaast voegt Beauty Center Skin Care Promenade zich bij de Promenade Healthclub & Spa.

Als kers op de taart krijgt het hotel op 1 april 2020 een nieuwe naam: Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade, met de focus op het zakelijke, internationale publiek.

Op 11 januari 2021 zal het eerste ‘Promenade 50 jaarkrantje worden overhandigd aan oud-eigenaresse Maya Meijer-Bergmans en trapt het hotel het jubileumjaar op een bijzondere manier af.

 

Heb je nog meer informatie/foto’s over het hotel die momenteel niet in onze tijdslijn staan? Of is er informatie incorrect? Neem dan contact op met info.royaldenhaag@leonardo-hotels.nl